joi, 9 aprilie 2015

Scrumbie de Dunare la gratar


Pentru ca tot este sezonul scrumbiilor,am gatit zilele trecute scrumbie de Dunare la gratar..e un adevarat deliciu!!!
Bine de stiut :




Scrumbia (Alosa Pontica) este un pește migrator răspândită în Marea Neagră. Apare mereu în bancuri mari în zonele litoralului românesc. De asemenea, populează și apele lacurilor Sinoe și Razelm.
În perioada de reproducere în lunile Aprilie – Mai, timp de o lună și jumătate maxim două, obișnuiește să migreze în apele Dunării.
Secretul acestui miraculos pește, scrumbia de Dunăre, constă în schimbarea metabolismului din momentul intrării în Dunăre (de la apă sărată la apă dulce) pentru reproducție și până la revenirea ei în Marea Neagră.

Perioada de migrație este în luna Martie, atunci cârduri mari de scrumbii se adună și urcă sute de km pe Dunăre. Reproducerea se realizeaza abia în luna mai, când sunt depuse 10.000-180.000 de icre de către femele. Icrele lăsate libere sunt purtate de curenți spre gurile de vărsare ale Dunării, timp în care eclozează.

Se pare ca același proces de inversare a metabolismului se petrece și în organismul uman prin consumarea în exclusivitate a acestui aliment-dietetic, pe perioada unei cure, rezultatele testului pe oameni, fiind incredibile, uluitoare chiar.
Scrumbia de Dunăre, este cel mai gras peşte din lume, la nivelul ei de mărime, dar grăsimea ei, formată din acizi grași polinesaturați, ajutată de amestecul de uleiuri naturale obținute în exclusivitate prin presare la rece, fac ca, într-o singură cură de 20 zile, vasele de sânge să fie curățate aproape integral de grăsimile care se depun pe pereții lor după mâncarea de zi cu zi. 
Fenomenul este invers la om: în loc să se depună grăsimile pe pereții vaselor de sânge, acestea sunt curățate de aceste grăsimi care se află în compoziția scumbiei.

Delicioasa scrumbie se gătește în România în două moduri clasice: la grătar și la cuptor. O altă abordare a pregătiri acestui pește, este marinarea. Mai mult specifică zonei culinare rusești. 

Ingrediente:pentru 2 persoane ,sunt suficiente3-4 scrumbii;se curata bine pestele,se cresteaza cu cutitul si se lasa in sare mare si piper,de seara pana dimineata,sau cateva ore inainte de a fi gatita.
Se pune pe gratar,stropita cu putina lamaie si se poate servi cu mujdei si mamaliguta sau cu garnitura de cartofi sau orez.

Este extrem de delicioasa!!!!:)

vineri, 3 aprilie 2015

Mancarica de praz cu masline

Prazul  este  rudă cu ceapa, dar nu  la fel de iute şi o poate înlocui cu succes în multe mâncăruri. Este foarte bogat în vitaminele A, B, C, E, K, conţine minerale: potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fibre alimentare şi e bine să nu ne lipsească din meniu, mai ales în sezonul rece.

Ingrediente:3-4 fire de praz,1/2 ardei gras,250 gr rosii maruntite in suc propriu,o lingura bulion,100ml ulei ,2 foi de dafin,sare,piper,patrunjel,200g de masline negre fara samburi

Prazul se spala,se curata,iar din partea alba se taie rondele.Se adauga uleiul si ardeiul taiat cuburi si se calesc 5-6 minute amestecand continuu.Cand prazul incepe sa se inmoaie,se adauga 1/2 pahar cu apa,rosiile maruntite,bulionul,sare,piper si maslinele taiate felii.
Se mai lasa inca 10-15 minute.
Spre final se poate da si la cuptor pt 5 minute.

Se serveste cald sau rece cu verdeata proaspata!!!