joi, 30 octombrie 2014

Penne arabiata cu verdeata si parmezan

Ingrediente-250g de penne(penne rigate sau tri color penne de la Barilla),1 cutie pulpa de rosii cuburi in suc propriu,bulion 2 linguri,3 catei de usturoi,o ceapa,ulei de masline,verdeata(patrunjel),busuioc uscat maruntit,1-2 ardei iuti
Sunt picante dar f ff gustoase!!!
Pastele se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei(pastele se adauga cand apa da in clocot)!
Se toaca ceapa marunt ,usturoiul si ardeii iuti se taie felii subtiri;se stropesc cu putin ulei de masline pana capata o culoare aurie.
Se adauga rosiile cuburi,busuiocul maruntit si bulionul amestecand continuu,sare dupa gust.Se adauga si apa pt omogenizare mai buna.
Secretul sosurilor mele care le lauda toata lumea este ca adaug intotdeauna o lingurita-doua de miere pt a taia putin din gustul acru dat de rosii,astfel incat in sos puteti adauga si miere dupa gust (inainte puneam zahar dar nu este sanatos)
Se servesc calde cu verdeatza si parmezan !
Optional,se poate adauga in preparare ciuperci,sau sunca taiata  felii,insa specificul acestor paste este simplu si picant:)
Pofta buna!


miercuri, 29 octombrie 2014

Dovlecei cu branza si marar la cuptor/Cartofi noi cu branza si marar la cuptor

Ingrediente:3-4 dovlecei marime medie,200g branza proaspata de vaci,200g branza de oi sau telemea,cascaval,smantana 150g,2 oua,4 catei de usturoi pisati,o legatura de marar
Se spala dovleceii,optional se pot curata de coaja(eu nu i-am curatat si recomand sa fie lasati asa,sunt mai buni),se taie in 2 jumatati egale si cu o lingurita se indeparteaza partea centrala cu seminte din fiecare jumatate.
Separat se amesteca cele trei feluri de branza,cu cascavalul ras pe razatoare,ouale,smantana,usturoiul pisat si verdeata,sare si piper dupa gust,pana devin o pasta groasa.
Se umple fiecare jumate de dovlecel,se mai rade putin cascaval pe deasupra si se dau la cuptor in jur de 20-30 min pana devin aurii.
Se pot servi calzi sau reci.


Pe acelasi principiu se fac si cartofii noi umpluti cu branza si marar,sunt deliciosi!!!
Pofta buna!!!!!

marți, 28 octombrie 2014

Supa de Midii proaspte

Ingrediente-500g-1kg midii,2 cepe verzi cu codite,4 catei de usturoi,o rosie,ulei de masline,vin alb,verdeatza
Se curata midiile(cele proaspete de pe gheatza,se pot curata de alge si nisip cu un spalator de sarma).Aruncati midiile sparte.
Dupa ce midiile sunt curatate,se pun intr-o oala mai adanca,fara apa,cu putin ulei de masline si 100 ml vin alb,peste care se aseaza un capac si se lasa5 min la aburi pt a se deschide.Dupa ce s-au deschis,se scot unele cochilii pt a evita aglomerarea ingredientelor si unele se lasa asa pt aspect..se toarna 1-2 l de apa peste ele,si se lasa pe foc.
Separat,intr-o tigaie se pune in ulei de masline incins
4 catei de usturoi taiati felii,ceapa maruntita,busuioc,o rosie taiata cuburi mici pana capata o culoare aurie.
Cand incep a fierbe midiile din oala se adauga ingredientele din tigaie,cu tot cu ulei si se mai lasa 2-3 min.
Se orneaza cu verdeatza proaspata!

Somon in crusta de busuioc la tigaie,sparanghel si sos de smântână ,capere si lămâie :)

Ingrediente:medalion de somon proaspat(2-4 bucati in functie de cate portii se fac),sparanghel proaspat-o legatura,smantana-300g,unt,capere,lamaie,busuioc uscat maruntit
Somonul,sparanghelul si sosul se gatesc separat.
Sparanghelul -se indeparteaza mai intai capatul mai gros, de cca 1cm.Se pune la fiert in apa cu sare,putina,astfel incat partea de sus mai frageda,fierbe mai repede.Ideal este ca acesta sa fie pus vertical,cu varful in sus.Se fierbe cam 3-4 minute,verificand in permanenta daca intra furculita.Daca fierbe prea mult,se inmoaie si isi pierde calitatile nutritive.
Somonul-in ulei de masline incins,se pune medalionul de somon dat bine prin busuioc maruntit si sare dupa gust.Se lasa la rumenit la foc mic,astfel incat sa nu se arda crusta de busuioc, si sa fie gatit si in interior.
Sosul-se pune intr-o tigaie o felie de unt si se lasa la topit.Se adauga smantana 250-300g in functie de cantitatea de sos preferata,o lingurita de capere,si 100 ml vin alb.Se poate adauga si putina apa daca smantana e foarte grasa.Se lasa la fiert pana se amesteca ingredientele si se intrepatrund aromele.Sare se adauga spre final,deoarece caperele murate au sare in compozitie destul de multa.Se stoarce si lamaie dupa gust la final.
Se poate servi alaturi de un vin roze:!!
Pofta buna;)!


Supa de pleurotus

Ingrediente : o cutie cu ciuperci pleurotus,o ceapa,doi cartofi,un morcov ,un ardel Ceapa tăiată mic,împreuna cu Ardelul tăiat fasii subtiri,morcovul ras pe razatoare ,cartofii taiati cuburi mici se undesc in ulei .se adauga ulterior si ciupercile tăiate fasii ,si putina sare. Dupa

5 -10minute se adauga apa in funcție de cat de deasa,rara vrei sa fie ciorba. Lași sa dea un clocot,doua dupa care adaugi 300 -500de grame smantana amestecata cu un galbenus de ou( amestecata bine inainte de a fi turnata in ciorba).Sa fie smantana> 20% grăsime altfel se fac cocoloase. Se adauga borș acru sau oțet dupa gust si verdeața.

Calamari cu sos teriyaki

Calamari cu sos teriyaki Ingrediente:10-15calamari mărime medie întregi proaspeți de pe gheata ,ulei de măsline,sos de chilli,Sos Teriyaki Marinade-Blue Dragon se pot cumpara din Auchan) Se curată calamarii,se pun in tigaie in uleiul de măsline încins peste care se toarnă o lingurița de sos de chilii si una de sos teriyaki Cantitatea de sos poate varia de la o portie la alta sau dupa gust,eu de ex pun mai mult sos de chili,ideea e sa fie un sos scurt(eu nu am găsit pe net reteta ci pur si simplu am mancat undeva si m-am gândit cum sa Reproduc gustul acela) Sare se adaugă la urma,deoarece sosurile au deja sare in Compoziție .. Se lasa in tigaie la foc mare amestecând des cam10 min. Se servesc cu orez simplu,sau cu legume Pofta buna !:)

Scoici neozeelandeze cu sos de chilli

Scoici neozeelandeze cu sos de chili(reteta care am mancat-o in Singapore
,nu e de pe net astfel încât cantitatea ingredientelor e aproximativa ) Ingrediente:1/2cutie de scoici verzi Noua Zeelanda(se găsesc congelate la Carrefour-produse marine congelate),1/2 ceapa normala sau 2 cepe verzi,4 căței usturoi,1/2 cutie de pulpa de roșii (cuburi)-eu iau de la Cirio,ulei măsline ,busuioc ,sos de chili gata preparat- Heinz e firma si nu e f iute-eu am găsit la Auchan dar sigur este si in alta parte).Sosul de chili se poate prepara si acasa daca aveti ardei chili si pasta de tomate . Se pune ceapa si usturoiul mărunțit in uleiul de măsline si se undesc doar,nu se prăjesc .Se adaugă apoi 1/2 cutie de roșii ,1/2 Sticluța sos de chili-se poate adaugă mai mult dupa gust,busuiocul uscat si se pun si scoicile fara a se decongela in prealabil.Se adaugă apa cat sa nu acopere complet cantitatea sau cat sos se dorește .Se gătesc cam 10 min la foc mic-mediu amestecând din cand in cand. Se servesc cu orez simplu,orez cu legume sau orez cu bucatele de crab. Pofta buna!:)