vineri, 28 noiembrie 2014

Tentacule de caracatita/calamar cu Thai Chilisauce si salata de cartofi

Ador tot ce vine din mare,si ori de cate ori am ocazia le gatesc cu placere...

Pentru reteta e nevoie de:tentacule de calamar/caracatita,care se gasesc proaspete pe gheatza in Auchan sau Carrefour,ceapa verde,ulei de masline,4 catei cu usturoi,sos de Chili Thai(se poate cumpara sosul direct sau se poate prepara acasa),7-8 cartofi,salata de rucola sau valeriana

Tentaculele se pun la fiert cca 30-40 de min,in apa cu sare,2 catei de usturoi,un strop de ulei de masline,100ml vin alb

Cand sunt aproape fierte,se taie in bucati mai mici,si alaturi de ceapa verde taiata marunt,usturoiul taiat felii si uleiul de masline,se pun in tigaie pt o capata o culoare aurie..se adauga apoi sosul ,mestecand pt inca 5-10 minute;se poate adauga si putina apa daca sosul scade prea mult.

Thai Chilisauce,este un sos ce se poate face si in casa din:2-3 ardei iuti,usturoi,sare,ghimbir,rosii in suc propriu,putin zahar sau miere

Cartofii se taie cuburi mici,se fierb si se servesc ca si garnitura,alaturi de o salata de rucola sau valeriana.

Merge de minune alaturi de un vin rose demidulce!!!

Fish masala(cu salau de Dunare)

Prin cartierele indiene, din Bombay, Londra sau Singapore, mirosul de garam masala trădează la tot pasul particularitatea acestei bucătării dense şi extravagante, de unde s-a răspândit şi în alte culturi culinare din regiune (Pakistan, Bangladesh, etc.).


                                                                                                                Garam (iute) masala (amestec) este chiar esenţa bucătăriei indiene. Paradoxal, în ciuda numelui său de amestec iute, multe din amestecurile de garam masala din prezent sunt mai puţin picante decât restul condimentelor din bucătăria indiană. Principala caracteristică a acestui amestec de condimente(cuisoare,chimion,coriandru,dafin,cardamom,piper,nucsoara,scortisoara,turmeric,usturoi,sau ceapa), ce se regăseşte în toată cultura culinară indiană, este prăjirea condimentelor înainte de a fi zdrobite în mojar. În urma tratamentului termic, uleiurile esenţiale din condimente îşi accentuează aromele.
Dată fiind dimensiunea şi diversitatea subcontinentului indian, amestecul garam masala se regăseşte într-o mie, plus una de compoziţii şi nuanţe.

Trecand la reteta,este f simpla..se poate folosi orice tip de peste,eu am folosit salau de Dunare,captura,un peste f f gustos.Condimentul se poate gasi in marketurile mari sau se poate prepara acasa.
L-am facut file,l-am dat initial bine bine prin masala,apoi prin faina si l-am fript in ulei de masline.
Pentru a accentua aroma exotica se poate servi cu ghimbir murat,masline murate si ayran(iaurt cu sare) cu busuioc.

Pofta buna!!!!







duminică, 23 noiembrie 2014

Stiuca de Dunare la tigaie cu mamaliguta,mujdei si sos de rosii cu usturoi

O reteta simpla si gustoasa,accesibila oricui este pestele cu mamaliga si usturoi.

Bucatile de stiuca se dau prina faina de grau sau porumb si se prajesc in tigaie la foc mic.
Usturoiul se piseaza,se amesteca cu un strop de ulei si sare,apoi o lingurita de smantana ,amestecandu-se continuu.
Sosul de rosii-se poate servi cald,facut la tigaie,sau rece-se taie marunt 1-2 rosii,sau se folosesc rosii maruntite in bulion,se adauga usturoi maruntit ,busuioc uscat



si o jumatate de lingurita de miere.

Se servesc cu mamaliguta calda!!!!

joi, 20 noiembrie 2014

Spaghetti con gamberi e peperoni

Fructele de mare ar trebui consumate, în egală măsură, atât pentru gustul delicios, cât şi pentru faptul că previn bolile cardiovasculare, întăresc imunitatea şi îmbunătăţesc vederea. Fructele de mare se numără printre cele mai importante surse de Omega 3, zinc, seleniu, iod şi de vitamina B12.Preferatele mele sunt midiile,insa si crevetii si calamarii sunt deosebit de gustosi.

Ingrediente:300-500g creveti,unt, 5 catei usturoi,rosii maruntite in bulion,200ml vin alb,verdeata(patrunjel),oregano,ardei pfefferoni dulci in otet.


In 2-3 l de apa se pun pastele la fiert pentru 8 minute,cu sare si un strop de ulei de masline.

Intr-o tigaie,se topeste o felie de unt,se taie usturoiul felii,o lingura de rosii maruntite in bulion, crevetii si vinul alb,oregano, cativa ardei si se lasa pana capata o culoare aurie,timp de  5-10 min,
Cand pastele sunt aproape gata,se adauga in tigaia cu creveti,pt inca 5 minute pt intrepatrunderea aromelor.

Se servesc calde cu parmezan !!!





Separat,pt cine doreste mai mult sos,se poate face un sos de rosii:intr-o tigaie,se pune o lingura de ulei de masline,rosii maruntite in bulion,usturoi felii si sos de chilli,Se poate adauga busuioc sau oregano si se stropeste cu putin vin alb.

Aromele sunt intense si incantatoare!!!!
Buon gusto!!!!

marți, 18 noiembrie 2014

Varza calita cu rata la cuptor

Ingrediente:pulpe de rata sau o rata intreaga,o varza sau doua ,2 morcovi,o ceapa,un ardel rosu,bulion,1 rosie,frunze dafin,piper boabe,coriandru,verdeata(marar)

Carnea de rata se pune separat la fiert,cu sare si condimente.
Intr-o tigaie,se pune putin ulei,ceapa si varza tocata marunt,un morcov ras pe razatoare,un morcov taiat felii,ardelul taiat fasii subtiri si se mestecata continuu.
Dupa 5-10 min,se adauga apa cat sa cuprinda varza,se pun 2 linguri de bulion,si se lasa la fiert,amestecand din cand in cand

Gustul final il da insa cuptorul..atentie,nu lasati varza sa fiarba pana la final SI nici carnea de rata.
Cand sunt aproape fierte,se scot,se aseaza impreuna intr-o tava,peste care se taie felii de rosii si marar si se da la cuptor pt 20-30 de min..
 Se serveste cu mamaliguta calda si este un deliciu!!!!





marți, 11 noiembrie 2014

Rata salbatica cu sos de afine si portocale

Ai citit mereu despre festinele vanatoresti si ti-ar fi placut sa iei parte la unul? Acum ai ocazia sa participi chiar la tine acasa. Invata cum sa prepari o friptura de rata la cuptor cu sos de afine si portocale.
Reteta se poate face de asemenea si cu rata domestica!

Ingrediente:1 rata(de mentionat ca rata salbatica este mult mai mica decat cea domestica!),1 ceapa,2 morcovi,5 catei de usturoi,un pahar de vin rosu,sare,piper,coriandru,foi de dafin,cimbru,2-3 portocale,1 galbenus de ou,sos de soia,afine sau dulceata de afine

Rata salbatica,pt fragezire si scurtarea timpului de preparare,se poate tine in bait cu o seara inainte(un bait doar cu putin vin,ulei de masline,condimente si apa,pt a nu schimba gustul carnii.Mie personal nu imi plac baiturile cu otet,acresc carnea si ii dau alt gust.Eu nu am tinut carnea in bait din lipsa de timp si am trecut direct la prepare:)

Rata se portioneaza in bucati mai mici,se pune intr-o tava alaturi de condimentele mentionate(coriandru,piper,sare,foi de dafin,cimbru,usturoi,vinul rosu)si apa  si se da la cuptorul incins in prealabil.Dupa 30-40 minute,se scoate,se verifica carnea si se adauga morcovul taiat fasii subtiri si ceapa taiata in jumatate.
Se lasa  la cuptor pana carnea se fragezeste.Din cand in cand,se scoate tava si se intoarce carnea pt a se rumeni pe toate partile.Eu pun folie pe deasupra in primele 30-40 de minute,apoi spre final o scot pt rumenire.

Sosul-intr-o tigaie,punem o felie de unt la topit;cand incepe sa sfaraie,storc zeama la 2-3 portocale,peste care adaug un galbenus de ou,o lingurita de dulceata de afine si cativa stropi de sos de soia.Las sa se intrepatrunda aromele,iar gustul final trebuie sa fie dulce-acrisor.

Se serveste garnitura de cartofi sau orez .
Este un deliciu!!!!




duminică, 9 noiembrie 2014

O dimineatza frumoasa incepe cu un mic dejun sanatos!

Este cunoscut deja faptul ca micul dejun scade riscul de un eveniment coronarian acut atat la barbati cat si la femei,am facut si o prezentare pe tema asta privind studiile efectuate pe un lot destul de mare de persoane.
Mai mult,mesele mici si dese te feresc de kilogramele in plus si iti ofera energie pe tot parcursul zilei!!!



sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Oaie condimentata ,cu legume si ghimbir,orez cu sofran si iaurt cu busuioc

Pentru iubitorii de gusturi exotice,este un deliciu..cu accente persane si indiene,carnea de oaie condimentata si orezul cu sofran trebuie gustate macar o data in viata;dupa care te indragostesti si o vei repeta sau chiar le vei gati acasa!

Ingrediente-o pulpa-doua de carne de oaie,pe care eu o dezosez,taind carnea fasii
-o ceapa,2-3morcovi,1 ardel rosu,1/2 telina,o cutie cu rosii taiate cuburi in suc propriu,3 linguri de bulion,ulei de masline,busuioc uscat maruntit,ghimbir crud(se gaseste la supermarket-urile mari),pudra de coriandru,pudra de chilly,chimen maruntit,turmeric pudra,garam masala powder(un amestec de condimente indiene cu curry,cinnamon,cardamom)-acest condiment e optional,fiind si greu de gasit in magazine
-orez basmati 1-2 pahare
-iaurt sau ayran(iaurt amestecat cu sare specific pt tarile orientale),masline naturale
-si nu in ultimul rand,regalul sofran

   Carnea de oaie-Eu nu pun carnea de oaie in bait,nu este nevoie,doar e carne de oaie si nu vrem sa o transformam in pui..o scot de pe oase,o tai fasii si indepartez grasimea.
Intr-o oala se pun 2-3 linguri de ulei de masline,carnea de oaie peste care pudram pe rand fiecare din condimentele mentionate;atentie la pudra de chilly ,este picanta si fiecare poate pune dupa gust
O lasam 5-10 minute amestecand continuu pt a prinde putina culoare.
Adaugam rosiile cuburi,ghimbirul pe care dupa ce il curatam de coaja,il taiem felii subtiri subiri,si apoi apa cat sa cuprinda cantitatea de carne.
O lasam sa fiarba in jur de 30 de minute,verificand in permanenta daca nu a scazut apa .
Adaugam morocovul si ceapa taiate in jumatate,telina taiata felii mari,ardeiul taiat in bucati mari,bulionul si lasam sa mai fiarba vreo30-40  minute.
Se adauga si sare dupa gust,si bineinteles nelipsita lingurita de miere din sosurile mele.
Carnea de oaie fierbe intr-o ora-doua,astfel incat o lasati cat vreti sa fie de frageda.Sosul nu trebuie sa scada foarte mult,se va adauga apa pe parcursul fierberii daca va fi nevoie.

Orezul basmati se face in 10-15 min,la un pahar de orez se adauga doua de apa,putina sare,un strop de ulei si sofran.

Se serveste cu masline murate si iaurt/ayran rece peste care se adauga busuioc uscat.
Este incredibil de aromata si gustoasa,stimuland toate simturile!!!
Pofta buna!!!!





luni, 3 noiembrie 2014

Supa de Hribi cu smantana si verdeata

Extrem de apreciati de gastronomi,hribii aduc contributii importante la sanatatea noastra prin aportul de proteine,sursa de vitamina D(singura sursa non-animala),vitamine din grupul B,fosfor,calciu,potasiu,cupru,seleniu,functionarea sistemului imunitar si chiar in combaterea tumorilor.

Supa de hribi este una din preferatele mele..este f gustoasa si usor de preparat!
Cum in Bucovina se gasesc hribi din belsug,aproape intotdeauna am in frigider cateva portii de hribi care asteapta sa fie preparati in diferite feluri.

Ingrediente : hribi fierti sau cruzi ,congelati sau proaspeti daca aveti(eu am avut 1/2kg fierti si congelati),o ceapa,patru cartofi,un morcov ,un ardel kapia rosu

Ceapa tăiată marunt,,împreuna cu Ardeiul tăiat fasii subtiri,morcovul ras pe razatoare ,cartofii taiati cuburi mici se calesc putin in ulei,se adauga ulterior si hribii taiati in bucati mari si sare dupa gust
Dupa 5 -10minute se adauga apa in funcție de cat de deasa,rara vrei sa fie ciorba. Lași sa dea un clocot,doua dupa care adaugi 300 -500de grame smantana amestecata cu un galbenus de ou( amestecata bine inainte de a fi turnata in ciorba).Sa fie smantana> 20% grăsime altfel se taie.

Se mai lasa 10-15 minute sa se amestece si sa fiarba ingredientele.
 Se adauga borș acru sau oțet dupa gust si verdeața.
Este foarte foarte gustoasa!!!!
Pofta buna;)!!!!

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Pui grill cu broccoli si sos de Gorgonzola

Incep mai intai cu delicioasa branza cu mucegai nobil-albastru,Gorgonzola ,corespondenta italiana a branzeturilor albastre frantuzesti.
Datorita unei prietene,am avut norocul sa o am de la mama ei de acasa,din provincia Gorgonzola-Milano unde se fabrica de secole(sec IX).
Se poate gasi insa si in market-urile mari,chiar daca nu are aceeasi savoare ca cea adusa din Lombardia,este insa foarte buna.

Ingrediente-carne de pui,se poate folosi atat piept de pui cat si pulpe superioare dezosate fara piele,broccoli,branza Gorgonzola-150g,unt -50g,smantana grasa-150g,lapte-150 ml,1 ardei kapia rosu,o legatura patrunjel

Carnea de pui -se taie in bucati subtiri,se sareaza usor,se stropeste cu putin ulei de masline si se pune pe gratar.
Broccoli-se pune cu apa si sare la fiert timp de cca 10 min

Atentie!!Sare nu se va adauga in sos,deoarece branza contine deja sare in compozitie!

Sosul-se topeste untul intr-o tigaie,se adauga ardeiul taiat fasii subtiri si se lasa 2-3 minute la foc mic;se adauga apoi smantana si laptele amestecand continuu.
-cand compozitia da in clocot,se adauga branza gorgonzola,in bucati mici,si se lasa cateva minute pana se intrepatrund aromele.
-se adauga verdeata
Se servesc calde,alaturi de un vin dulce alb.
Buon pranzo!!!:)


Buna dimineata noiembrie!!!

O zi buna începe cu un mic dejun sanatos!!(rosii cherry,rucola,oua de prepeliță ,pate de somon,brânza Brie,măsline,fructe);)