marți, 11 noiembrie 2014

Rata salbatica cu sos de afine si portocale

Ai citit mereu despre festinele vanatoresti si ti-ar fi placut sa iei parte la unul? Acum ai ocazia sa participi chiar la tine acasa. Invata cum sa prepari o friptura de rata la cuptor cu sos de afine si portocale.
Reteta se poate face de asemenea si cu rata domestica!

Ingrediente:1 rata(de mentionat ca rata salbatica este mult mai mica decat cea domestica!),1 ceapa,2 morcovi,5 catei de usturoi,un pahar de vin rosu,sare,piper,coriandru,foi de dafin,cimbru,2-3 portocale,1 galbenus de ou,sos de soia,afine sau dulceata de afine

Rata salbatica,pt fragezire si scurtarea timpului de preparare,se poate tine in bait cu o seara inainte(un bait doar cu putin vin,ulei de masline,condimente si apa,pt a nu schimba gustul carnii.Mie personal nu imi plac baiturile cu otet,acresc carnea si ii dau alt gust.Eu nu am tinut carnea in bait din lipsa de timp si am trecut direct la prepare:)

Rata se portioneaza in bucati mai mici,se pune intr-o tava alaturi de condimentele mentionate(coriandru,piper,sare,foi de dafin,cimbru,usturoi,vinul rosu)si apa  si se da la cuptorul incins in prealabil.Dupa 30-40 minute,se scoate,se verifica carnea si se adauga morcovul taiat fasii subtiri si ceapa taiata in jumatate.
Se lasa  la cuptor pana carnea se fragezeste.Din cand in cand,se scoate tava si se intoarce carnea pt a se rumeni pe toate partile.Eu pun folie pe deasupra in primele 30-40 de minute,apoi spre final o scot pt rumenire.

Sosul-intr-o tigaie,punem o felie de unt la topit;cand incepe sa sfaraie,storc zeama la 2-3 portocale,peste care adaug un galbenus de ou,o lingurita de dulceata de afine si cativa stropi de sos de soia.Las sa se intrepatrunda aromele,iar gustul final trebuie sa fie dulce-acrisor.

Se serveste garnitura de cartofi sau orez .
Este un deliciu!!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu