sâmbătă, 30 mai 2015

Ton la gratar cu sos de unt,capere si lamaie,servit cu salata de rucola si cuscus

Este o reteta extrem de simpla,rapida si gustoasa,potrivita pt zilele in care nu aveti chef de gatit prea mult.
Tonul reprezinta o importanta sursa de Omega-3 acizi grasi EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexanoic). Acesti acizi grasi omega-3 s-au dovedit a fi benefici sistemului cardiovascular, protejeaza plamanii (impotriva astmului), creierul (de protectie impotriva bolii Alzheimer si declinul cognitiv) si articulatiile (de protectie impotriva artritei).

Studiile au aratat ca Omega-3 acizi grasi are proprietati anti-cancer. In plus, tonul contine seleniu, o componenta a unei enzime detoxifiante puternice in corpurile noastre numita glutationa peroxidaza. Pentru a incheia lista, tonul este, de asemenea, o sursa buna de vitamine B si o sursa importanta de acid folic.

Tonul se gateste mediu(rozaliu pe mijloc) si merge de minune cu un pahar de vin sec rose pt o masa de pranz usoara.

Ingrediente:2 fileuri de ton proaspat,cam 200 g fiecare,sare,piper negru,2 linguri ulei de masline,2 linguri de unt,3-4 catei de usturoi tocati marunt,o lingura de capere,patrunjel proaspat,1-2 lingurite coaja de lamaie rase,2 felii de lamaie.

Se ung fileurile de ton cu ulei de masline,se dau cu sare si piper si se aseaza pe gratarul incins in prealabil.Se frig 3-5 minute,intorcandu-se pe ambele parti.
Se incinge untul intr-o tigaie,se adauga usturoiul,coaja de lamaie rasa si capere;se gateste cca 1-2 minute,apoi se adauga patrunjelul tocat si se amesteca.

Se servevesc fileurile de ton,stropite cu sos si presarate cu lamaie tocata si patrunjel proaspat.
Se poate servi ca atare sau cu salata de rucola si cuscus!









luni, 18 mai 2015

Spaghetti con spianata picante e verdure

Si din nou,gastronomia italiana..nu doar pt ca imi place f. mult,ci pt ca arta culinara italiana este printre cele mai rafinate si variate din Europa....de la aromele picante din zona Napoli si Calabria,mancarurile cu sos pesto din Liguria pana la branzeturile si risotto-urile din Alpii italieni sau pizza si renumitele paste, bucataria italiana abunda de culoarea si savoarea Mediteranei si prospetimea Alpilor..

Cum intr-o alta viata cred ca am avut inclinatii artistice,am descoperit azi un nou magazin cu produse aduse chiar de la mama lor de acasa din Italia..am luat cateva care mi-au facut cu ochiul;)


Ingrediente:spaghetti,salam picant italian,rosii proaspete/rosii maruntite in suc propriu/sos de rosii cu ciuperci,verdeatza,ulei de masline,ceapa verde,3-4 catei de usturoi,busuioc proaspat sau uscat,parmezan

Se pun pastele la fiert,conform indicatiilor de pe fiecare pachet.
Intr-o tigaie,se pune o lingura de ulei de masline,se adauga ceapa verde tocata marunt,usturoiul taiat felii,rosiile taiate felii,si salamul taiat in patrate mari;se lasa la calit 2-3 minute,apoi se adauga sosul de rosii cu ciuperci sau 1/2 cutie de rosii maruntite in suc propriu

Se lasa la foc mic 5 minute;cand pastele sunt aproape fierte,se scot si se adauga peste sosul din tigaie pt ultimele 2-3 min si se mai adauga putina apa daca sosul a scazut prea mult;se serveste cu verdeatza proaspata din abundenta












si parmezan!!!

Este putin picant dar extrem de gustos!!
Buon appetito;)!!!

sâmbătă, 16 mai 2015

Straccetti di manzo con pomodorini freschi e verdure

In traducere:'zdrente romane-straccetti a la romana'..este o mancare tipica din Lazio,f rapida si f gustoasa.

Ingrediente:carne de vitel(pulpa-se poata cumpara deja taiata in felii subtiri,sau felia cu atentie acasa),salata rucola sau salata combinata,rosii proaspete,parmezan,ulei de masline,otet balsamic,nuci

Intr-o tigaie ,incalzita pe foc,se pune un strop de ulei de masline,apoi se adauga carnea(taiata fasii sau felii subtiri,dupa ce s-a batut usor carnea in prealabil,ca pt snitele)..se lasa la rumenit,pana isi schimba culoarea,in jur de 5 min apoi nucile,lasand sa se prajeasca si ele putin..se stropeste cu otet balsamic,amestecand si lasand sa se evapore otetul..

Intre timp,pe farfurie,se aseaza un pat de salata verde/rucola si rosiile..se adauga carnea si nucile,sosul format in tigaie peste patul de verdeatza peste care se presara parmezan(felii f subtiri)..
 Se serveste alaturi de un vin rosu;)





joi, 9 aprilie 2015

Scrumbie de Dunare la gratar


Pentru ca tot este sezonul scrumbiilor,am gatit zilele trecute scrumbie de Dunare la gratar..e un adevarat deliciu!!!
Bine de stiut :




Scrumbia (Alosa Pontica) este un pește migrator răspândită în Marea Neagră. Apare mereu în bancuri mari în zonele litoralului românesc. De asemenea, populează și apele lacurilor Sinoe și Razelm.
În perioada de reproducere în lunile Aprilie – Mai, timp de o lună și jumătate maxim două, obișnuiește să migreze în apele Dunării.
Secretul acestui miraculos pește, scrumbia de Dunăre, constă în schimbarea metabolismului din momentul intrării în Dunăre (de la apă sărată la apă dulce) pentru reproducție și până la revenirea ei în Marea Neagră.

Perioada de migrație este în luna Martie, atunci cârduri mari de scrumbii se adună și urcă sute de km pe Dunăre. Reproducerea se realizeaza abia în luna mai, când sunt depuse 10.000-180.000 de icre de către femele. Icrele lăsate libere sunt purtate de curenți spre gurile de vărsare ale Dunării, timp în care eclozează.

Se pare ca același proces de inversare a metabolismului se petrece și în organismul uman prin consumarea în exclusivitate a acestui aliment-dietetic, pe perioada unei cure, rezultatele testului pe oameni, fiind incredibile, uluitoare chiar.
Scrumbia de Dunăre, este cel mai gras peşte din lume, la nivelul ei de mărime, dar grăsimea ei, formată din acizi grași polinesaturați, ajutată de amestecul de uleiuri naturale obținute în exclusivitate prin presare la rece, fac ca, într-o singură cură de 20 zile, vasele de sânge să fie curățate aproape integral de grăsimile care se depun pe pereții lor după mâncarea de zi cu zi. 
Fenomenul este invers la om: în loc să se depună grăsimile pe pereții vaselor de sânge, acestea sunt curățate de aceste grăsimi care se află în compoziția scumbiei.

Delicioasa scrumbie se gătește în România în două moduri clasice: la grătar și la cuptor. O altă abordare a pregătiri acestui pește, este marinarea. Mai mult specifică zonei culinare rusești. 

Ingrediente:pentru 2 persoane ,sunt suficiente3-4 scrumbii;se curata bine pestele,se cresteaza cu cutitul si se lasa in sare mare si piper,de seara pana dimineata,sau cateva ore inainte de a fi gatita.
Se pune pe gratar,stropita cu putina lamaie si se poate servi cu mujdei si mamaliguta sau cu garnitura de cartofi sau orez.

Este extrem de delicioasa!!!!:)

vineri, 3 aprilie 2015

Mancarica de praz cu masline

Prazul  este  rudă cu ceapa, dar nu  la fel de iute şi o poate înlocui cu succes în multe mâncăruri. Este foarte bogat în vitaminele A, B, C, E, K, conţine minerale: potasiu, calciu, magneziu, fier, mangan, zinc, fibre alimentare şi e bine să nu ne lipsească din meniu, mai ales în sezonul rece.

Ingrediente:3-4 fire de praz,1/2 ardei gras,250 gr rosii maruntite in suc propriu,o lingura bulion,100ml ulei ,2 foi de dafin,sare,piper,patrunjel,200g de masline negre fara samburi

Prazul se spala,se curata,iar din partea alba se taie rondele.Se adauga uleiul si ardeiul taiat cuburi si se calesc 5-6 minute amestecand continuu.Cand prazul incepe sa se inmoaie,se adauga 1/2 pahar cu apa,rosiile maruntite,bulionul,sare,piper si maslinele taiate felii.
Se mai lasa inca 10-15 minute.
Spre final se poate da si la cuptor pt 5 minute.

Se serveste cald sau rece cu verdeata proaspata!!!



sâmbătă, 21 martie 2015

Cartofi parizieni,burta de somon afumat si salata de bureti de roua

Cartofii frantuzesti sau parizieni,sunt acei cartofi albi,mici,care se pot gati cu coaja,si intregi;ceva de genul cartofilor nostrii noi.Se gasesc in marketurile mari.
Reteta e f simpla,intr-o tigaie,punem 2-3 linguri de ulei de masline,ceapa verde  tocata marunt,usturoi felii dupa care punem cartofii,intregi,sau taiati rondele.Se pot curata de coaja daca doriti,sau se pot face in acelasi fel dar


la cuptor.
Ca garnitura eu am ales somon afumat,si salata de bureti de roua.
Combinatia e f gustoasa !!!
Pofta buna!!

duminică, 15 februarie 2015

Crap la tigaie,cartofi cu busuioc si masline murate

Pentru ca ador tot ce vine din mare,nu trece o saptamana fara sa gatesc peste sau fructe de mare..

Reteta e simpla,crapul se da prin busuioc,condimente si putina faina,se rumeneste in tigaie,5 minute pe o parte,5 pe alta...
Cartofii se fierb in coaja,apoi se taie cuburi mici,se stropesc cu ulei de masline si busuioc uscat maruntit..
Se serveste cu mujdei ,masline murate,salata si lamaie!
Sa aveti pofta!


marți, 10 februarie 2015

Avocado umplut cu salata de creveti

Va propun  o reteta cu atat de sanatosul avocado, dupa reteta de Guacamole.

Fructul-minune, plin de vitamine, fibre si grasimi mononesaturate, este combinat cu creveti, mai multe legume si un sos matasos, din maioneza light, suc de lime si coriandru.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– avocado 2-3 buc.
– creveti  150-200 g
– ceapa esalota (sau ceapa rosie) 1/2 buc
– ardei gras rosu 1/4 buc.
– tija de telina 1 buc
– ou 1 buc.
– suc de lamaie (daca aveti lamaie verde, cu atat mai bine)
– maioneza light 1 lingura cu varf
– usturoi 1 catel
– coriandru frunze 1 lingurita (ideal, proaspat) sau boabe
– sare, piper
Puneti oul la fiert, intr-un ibric. Lasati-l sa fiarba 7-8 minute pentru a obtine un ou fiert tare. Scoateti-l din apa si, cand s-a racit, decojiti-l. Intr-un castronel, puneti maioneza light, ceapa (taiata foarte marunt), frunzele tocate de coriandru(sau coriandru boabe),catelul de usturoi pisat si un pic de sare. Omogenizati, adaugand suc de lamaie dupa gust. 

Se adauga apoi ardeiul gras rosu, oul fiert tare, taiat tot cubulete, si tija de telina (de asemenea, taiata marunt)

Intr-o tigaie, puneti la incins o lingura de ulei de masline. Adaugati crevetii spalati si stersi bine de apa. Presarati un pic de piper peste ei, lasati-i doua minute si intoarceti-i. Inca doua minute pe partea cealalta si, gata, scoateti-i pe o farfurie. Cand s-au racorit, puneti-i peste maioneza cu legume.

Spalati, stergeti si taiati avocado in jumatate. Scoateti samburii si stropiti-i  cu suc de lamaie (pentru a impiedica oxidarea). Daca doriti, puteti scoate si coaja avocado-ului. Umpleti jumatatile de avocado cu salata de creveti. 



Se pot servi alaturi de o salata mixta.




duminică, 8 februarie 2015

Supa de rosii cu crutoane prajite in ulei de masline si oregano

Supa de rosii este o mancare f sanatoasa si gustoasa.Aceasta este o sursa importanta de licopen(antioxidant),vitamina A,vitamine din complexul B,glucide bune si grasimi nesaturate.

Ingrediente-o ceapa,3-4 catei de usturoi,1-2 cutii de rosii decojite in suc propriu,5-6 rosii cherry,busuioc,oregano,ulei de masline,2 felii de paine(orice fel),un ardel gras,praz,patrunjel verde,sare,piper,500-700ml supa de pui strecurata sau apa

Se pun 2-3 linguri de ulei de masline intr-o tigaie,ceapa si ardelul tocate marunt,sare,piper,usturoiul felii si rosiile cherry taiate cuburi mici;se lasa 5-10 minute dupa care se adauga cutiile cu rosiile decojite,si apa sau supa de pui dupa cum aveti in casa.
Se lasa la fiert 10-15 minute,si spre final se adauga busuioc uscat,maruntit.
Se serveste cu paine prajita cu ulei de masline si oregano si patrunjel proaspat.
Ingredientele se pot da prin mixer daca doriti o supa crema de rosii.
Pofta buna!

joi, 22 ianuarie 2015

Fasole cu costita afumata

Astazi ceva romanesc foarte foarte gustos...

Ingrediente-2-3 cani de fasole,2 morcovi,2 cepe,un ardel rosu,telina,radacina patrunjel,o legatura de marar,leustean,cimbru

Fasolea se spală şi se pune la înmuiat cu o zi înainte...

Se scurge si se pune la foc,iar dupa primul clocot ,apa se arunca si se adauga alta apa,cu putina sare si un strop de ulei si se lasa la fiert.

Dupa 20-30 min,se adauga si morcovul taiat felii,1 ceapa maruntita,ardelul taiat bucati mici,radacina de patrujel si telina maruntite si costita sau carnatul afumat,daca doriti sa o faceti cu carne.

Rantasul-intr-o tigaie,se pune o ceapa maruntita la undit in putin ulei;cand aceasta a inceput sa devina aurie,se adauga o lingura de faina si 1-2 de pasta de tomate amestecand continuu pt a evita formarea de cocoloase.
Se adauga putina apa si se lasa sa dea un clocot dupa care se adauga peste fasolea cu costita.
La final se poate orna cu marar si leustean,cimbru
Se serveste cu ceapa rosie sau salata de  muraturi asortate!
Pofta buna!!! 

miercuri, 21 ianuarie 2015

Mozzarella cu rosii,ulei de masline si oregano,salata mixta cu otet balsamic

"Legenda povesteste ca Mozzarella a ajuns sa fie produsa in Italia dupa ce reteta a fost adusa din Egipt la Roma. Pe taramul piramidelor Antonio si Cleopatra isi traiau povestea de dragoste plutind pe Nil, savurand  tot feluri de mancaruri la ospetele regale, printre care o branza din lapte de bivolita. Vazandu-le ardoarea, egiptenii ar fi ajuns la concluzia ca vitaminele si proteinele aflate in aceasta branza ar provoca aceasta pasiune dezlantuita intre cei doi. Mai tarziu, Antonio ii oferea lui Caesar mozzarella produsa pe pamant italian. Astazi, mozzarella este cunoscuta in special datorita rolului sau esential in prepararea pizzei. 

Mozzarella provine din sudul Italiei si, initial, aceasta branza era produsa din lapte de bivolita (bivolita de apa). Acum, in general, mozzarella proaspata provine atat din lapte de bivolita, cat si din lapte de vaca."












sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Baby octopus with chilli,tomato and pasta

Baby octopus,sau Pui de caracatita ,mai exact...se gasesc proaspeti pe gheata,de obicei gata curatati, la marketurile mari..se pot lua in jur de 10-15 bucati pentru 2 persoane.

Alte ingrediente-paste,de oricare fel,de preferat paste scurte-eu am folosit de aceasta data Trofie,un tip de paste rasucite,din gris de grau dur,folosite in bucataria italiana,in  special in Genova

Pastele se fierb intr-un litru de apa cu sare,100g de paste timp 6-10 minute.Pastele din grau dur fierte nu se clatesc,pentru ca ele nu se lipesc.

Sosul-intr-o tigaie,se pun 2 felii de unt;cand untul s-a topit se adauga o ceapa taiata marunt,3-4 linguri rosii maruntite in suc propriu ,4-5 rosii cherry taiate jumatati,3-4 catei de usturoi felii,piper negru







boabe,2-3 ardei iuti sau sos de chilli,caracatita .

Se lasa pe foc amestecand continuu,in jur de 10-15 minute si se adauga putina apa daca este necesar.

Se servesc alaturi de paste,cu patrunjel proaspat si parmezan!